Yoğun iş temposunda zihninizi canlandırmak için 10 yol

Yoğun iş temposunu sadece günümüz çalışanlarının enerjisini emmekle kalmıyor aynı zamanda bireyin kendi zeka seviyesiyle ilgili neredeyse şüpheye düşmesine neden oluyor. Peki ne yapmalı?

Günümüz çalışanları çok fazla algı zorlayıcı unsurla Tired businesswoman with telephonesbir arada başa çıkmak zorunda kalıyor. Bu durumla başa çıkarak zihnimizi rahatlatırken bize daha zeki olduğumuzu hissettirerek hayatımızı kolaylaştıracak 10 yolu Time dergisi şöyle sıralıyor:

1 – İyi bir ofis sandalyesine ya da çalışma masasına sahip olun
Çalışma alanınızda rahat olmak aklınızı gerekli işlere vermenizde en kolaylaştırıcı unsurlardan biri

2 – Çoklu görevden vazgeçin
Beyin Kuralları kitabının yazarı John Medina, beyninimizin çoklu görevlerle başa çıkamayacağını işlerimizi sıraya koymamız gerektiğini söylüyor. İşler arasında gidip gelmenin ne zararı olabilir ki, diye düşünenlerdenseniz çalışmalar gösteriyor ki iki ayrı konu arasında gidip gelmek sadece işlerin kesintiye uğramasını yüzde 50 artırmakla kalmıyor aynı zamanda hata yapma oranını da yüzde 50 artıyor. New England Journal of Medicine’daki bir araştırma açıklıyor ki araba kullanırken cep telefonu ile konuşan bir bireyin kaza geçirme oranı dört kat daha fazla. Çünkü beynin aynı anda araba kullanıp konuşmaya tüm dikkati vermesi mümkün değil. Ayrıca hoparlör özelliğini kullanıyor olmak da sonucu değiştirmiyor.

3 – Tüm duyularınızı kullanın

Aslında çalışmak beyniniz için çok eğlencelidir ve çalışırken olabildiğince duyunuzu kullanıyor olmak sizi daha uyanık kılar. Renkli kağıtlar ve kalemler kullanın. Tarçınlı ve karabiberli çaylart için ve fondan müzik sesleri yükselsin…

4 – Bir günde çok fazla karar almayın

Kulağa pek inandırıcı gelmediğinin farkındayız fakat eğer ki sabahleyin aşışverişe giderseniz arkasından kurabiyesiz bir öğle yemeği yeme konusunda kendinize söz verirseniz ve arkasından iki iş teklifi arasında bir seçim yapmanız gerekirse muhtemelen yanlış işi seçeceksiniz çünkü kurabiyeyi yemediniz. Scientific American’a göre seçim yapmak beyninizin yürütme görevini tüketiyor ya da başka bir değişle zihinsel sistem soyut düşünme, planlama ve odaklanmada biri diğerinin yerini aldığında karışıyor. Bu da ardışık olarak bir sonraki seçiminizi etkiliyor.

5 – 20 dakikada bir kısa ara verin

Cognition’daki bir araştırmaya göre beynin bir konu üzerindeki dikkatini srüdürmesi 20 dakika. Dolayısıyla bu süre bitiminde kısa bir ara vermek zihni yeniden odaklanma konusunda hazırlıyor. Bu hileye “anlık etkinsizleştime” deniliyor. Eğer ki uzun bir çalışma periyodunun ardından zihniniz yeterince keskin değilse bu tamamen yorulmadığınız anlamına geliyor. Kullanmakta olduğunuz spesifik nöral ağı tazelemek için sadece başka bir şeye odaklanmanız yeterli.

6 – Kendi günlük ritminizle çalışın

Erkenci kuş musunuz yokse gece baykuşu musunuz? Her akşamüstü uykunuz mu geliyor? Yoksa kendinizi en zinde hissettiğiniz zaman dilimi akşamüstü mü? Tek silindirle çalışıyorken önemli bir toplantı düzenlemeyin ve en zirvedeki saatinizi de çalışmak yerine doktor randevuları ile ziyan etmeyin.

7 – Her 90 dakikada bir 10 dakika dinlenin

Siz uyanıkken beyin döngünüz yüksek uyarımdan düşük uyarıma doğru her 90 dakikada bir geriliyor. Bu noktada odaklanma, net düşünme ya da büyük resmi görme zayıflıyor. Belirtileri biliyorsunuz: Yorgun, aç ve uykusuz hissetme, kahveye ulaşma ihtiyacı. Harvard’dan Herbert Benson kendinizi üretici olmayı bırakıp stresli hissetmeye başladığınız noktaya çalışma konusunda yönlendiriyor. Bu noktada vitesi boşa almak gerekiyor. Meditasyon, esnetme egzersizi, evcil hayvanı besleme, kısa bir yürüyüş, sıcak bir duş, piyano çalmak ya da resimlere bakmak. Beyninizin rahatlayarak gündüş düşlerine dalmasını sağlamak algılarınızın yeniden açılması konusunda yardımcı olacaktır.

8- Güçlü bir şekerleme yapın

Araştırmacılar gün sonlanırken öğrenme yetimizin düştüğünü kanıtladılar. Fakat akşamüstü iyi bir şekerleme yapmak hafızayı yüzde 20 oranında tazeleyebiliyor.

9. Doğadan kopmayın

Parkta yürümek, dışarıdaki ağaçları pencereden izlemek hatta natürmot resimlere bakmak… Tüm bu davranışlar zihninizin olduğundan daha farklı uyarılmasına sebep oluyor. Doğaya katılmanın Zihinsel Getirileri başlıklı çalışmaya göre doğa bizim istemsiz dikkatimizi çalıştırıyor. İstemsiz dikkatin uyarılması ise daha iyi konsantre olmamızı sağlıyor.

10 – Başınızı alıp gidin

Bir ceo size dağda bisiklet kullanmayı tavsiye ediyor. Çünkü bu işi gücü düşünmeyi bırakarak hayattaki en önemli şeye hayatta kalmaya odaklanmanızı sağlıyor. Muhtemelen kaçmanızın mümkün olmadığını düşünüyorsunuz fakat sonuçta bu sizi kurumunuz için daha iyi bir lider haline getirecektir. Mecazi ya da gerçekten Afrika’ya gitmek zihninizi tazelemkele kalmaz sizi daha üretken hale de getirir. Bütçe gerçekleştirme, pazar araştırması ya da işe alım süreçleri. Bölye bir seyahatin ardından dünyaya bambaşka bir perspektiften bakacağınız aşikar.

Ekrem Öztürk

Kırşehir’in tek Çerkez beldesi olan AKÇAKENT'TE doğdum. İş yaşamına 1984 yılında Ankara’da GALKON A.Ş de Çelik Konstrüksiyon Teknisyeni olarak başladım. Daha Fazla...

You may also like...

Bir yanıt yazın