KİŞİSEL GELİŞİM NEDİR?

Paulo Coelho’nun kitaplarından birinde şöyle bir atasözü geçer. “İyi huylu küçük keçi hiçbir zaman melemez.”
Sizi bilmem ama ben daha melemeyen, sessiz, sakin, küçük bir keçiye denk gelemedim. Bugüne kadar gördüklerimin tamamı pek gevezeydi.

Ancak büyük üstadın bu sözü kullanarak anlatmaya çalıştığı bu değildi zannederim.

Sempatik bir cümle olması, birazda minik çocukları hatırlatması nedeniyle hiç aklımdan çıkmadı ve bana devamlı ağlayıp şikâyet eden insanların haklılıklarının aslında hep sorgulanması gerektiğini düşündürdü. Doğaldır ki, her insanın varmak istediği hedefler, gitmek istediği bir yol, bu yolda karşılaştığı büyük küçük problemler, yaşadığı mutsuzluklar vardır.

Tüm bunların ise ağlaya, sızlaya vakit kaybedilerek halledilemeyeceği açık. O halde ne yapmalı?

Küçücük bir çocuk gibi sızlanıp, şikâyet edeceğimize, durumumuzu gözden geçirip, neredeyiz, nereye varmak istiyoruz ve varmak istediğimiz yere ulaşmak için nelere ihtiyacımız var diye hayatımızı gözden geçirmemiz gerekir.
İşte kişisel gelişim ve ruhsal gelişim tam da bu noktada devreye girer. Birisi hayatta varmak istediğimiz hedeflerin sınırlarını zorlamamız için bize gereken güven ve desteği verir, kendimizi daha yakından tanımamıza, diğeri de ruhsal anlamda bilincimizi daha üst seviyelere taşımamıza yardımcı olur, iki konu birbirinin tamamlayıcısıdır.
O halde gelin, bugüne kadar yaptıklarınızı bir kenara bırakın ve bundan sonra neler yapacağınıza şöyle bir bakın. Yaşadıklarınızın yanlış olduğunu düşünmeden, hatalarınız altında ezilmeden, hepsini yaşanmış olması gereken ve size en azından bundan böyle ne yapmamanız gerektiğini hatırlatacak birer deneyim olarak kabul edip kendi tarihinizde kendiniz bir milat yaratın.

Unutmayın bunu ancak siz yapabilirsiniz, sizin yerinize bir başkası değil. Çünkü belki de artık sizin yol göstermeniz gereken sevgili minikleriniz var…

KİŞİSEL GELİŞİM NASIL ORTAYA ÇIKTI.
20.y. yüzyıla ait bir kavram olan kişisel\bireysel gelişim, 1960’larda Amerika’da İnsani Potansiyeller Akımı bağlamında kullanılmaya başlandığında, toplumsal gelişimi ön planda tutmadığı için eleştirilmişti. Günümüzde sıkça kullanılan “Sen değişirsen, dünya da değişir.” bağlamda anlamlı bir mesaj içermekte ve kişisel / bireysel gelişim yolculuğunun ruhunu açıklıkla ifade etmektedir. (kişisel gelişim, kisisel gelisim, kişisel gelişim kitap, bireysel gelişim, kişisel gelişim eğitimleri )

Kişisel gelişimin ataları diye bileceğimiz kişiler ‘Wilhelm Reich’ın bio-enerji anlayışı, Frederick Pearl’ün Geştalt Terapisi, Abraham Maslow’un insani Psikolojisi, Jung’un mistik ve büyüsel gelenekler üstüne yap- tığı geniş çaplı araştırmalar. Doğu kökenli yoga, meditasyon teknikleri, Charlotte Selver ve îda Rolf’un Beden Terapileri bulunmaktadır.

Kişisel / bireysel gelişim yolculuğunda öğreneceklerimiz, gündelik yaşamlarımızda uygulayabileceğimiz bilgelik/hikmet yöntemlerini kapsamaktadır. Buna Doğu/Batı Bilgeliği de diyebiliriz. Bu yolculuğun her durağı ‘iyilik’, ‘mutluluk’, ‘ahlaksal cesaret’ ve ‘içsel huzurumuz’ ile ilgilidir. (kişisel gelişim, kisisel gelisim, kişisel gelişim kitap, bireysel gelişim, &nbsp Kişisel / bireysel gelişim yolculuğumuzda kullanabileceğimiz kılavuz, hayatımızın üzerimize savurduğu ve savuracağı her türlü olgula yüzleşebilecek etkin bir akıl geliştirebilmemizin gerçekten ne anlama geldiğini bize açıklamaya çalışacak. İçsel özgürlük yolunda ilerleme sağlayacak. Bu anlamlı sözdeki gibi “Önce kendine ne olmak istediğin! sor, sonra ne yapman gerekiyorsa onu yap!” hayat şekillerimle ilgili değişiklikler yapabilirim. Hata ve yanlışlarımı azaltabilirim. Diğer insanların onayını almaya gereksinimim yok. Kendimi suçlu ya da endişeli hissetmeme gerek yok.

İnsanlar dikkatim! “kendi güç alanın içine” odaklayabilirler. Mutluluğunu ya da mutsuzluğunu fark edip bunun kendi seçimi olduğunu fark edebiliir. İnsan olarak olumlu bir hedef, olumlu bir tutuma ve olumlu bir bakışa sahip olabiliriz.

Kişisel / bireysel gelişim çalışmalarının aynasında kendimle yüzleşebilirim. Yaşantımızın ve davranışlarımızın ‘sandığımız’ kadar harika yada mükemmel olmadığını görebiliriz.

Sadece kendin olarak öfkelendiğinde, yada başkalarını suçladığını görebilirsin, endişelere kapıldığını, kendini suçladığını görebilirisin. Arzularının ve nefretlerinin kendinden bağımsız olaylarmış gibi davrandıklarını, kurnaz yöneticiler gibi davranışlarını belirlemeye çalıştıklarını görebilirsin.

Kontrol alanının dışındaki bir şeyi arzu edip ona ulaşamadığını zaman hayal kırıklığına uğradığını, arzu etmediğinı bir şeye sahip olduğunda da üzüldüğünü görebilirsin. (kişisel gelişim, kisisel gelisim, kişisel gelişim kitap, bireysel gelişim, ) Aslında bütün bu olumsuz duyguları yaşamın, psişik yükünü taşımanı ve çevrendekilere yansıtması gerekmiyor. Nesneler, insanlar ve olaylar seni incitemez. Seni inciten şey kendime, nesnelere, insanlara ve olaylara bakış şeklindir. Bana binlerce sorun yaratan kendi ‘tutumlarını’ ve tepkilerinidir. Bu yüzden hayatınızda değişiklikler yapmalı, kendi üzerime odaklanmalıyım. Bilgelik ve hikmet hayatına kendine adamış kişi kimseyi suçlamaz, kimsenin dedikodusunu yapmaz, kimse hakkında kötü bir şey düşünmezler. İnsanların değerlerini ve erdemlerini düşünürler. Kendini olaylardan ayırıp ‘bağımsız gözlemci’ olmayı başardıkça, olaylar ile bu olaylara karşı oluşan duygusal tepkilerin birbirinden farklı olduklarını görmeye başlarsın. (kişisel gelişim, kisisel gelisim, kişisel gelişim kitap, bireysel gelişim, )

Kişisel erdemlerini yaratabilirsin. Başkalarından saygı ya da hayranlık beklememe gerek yok. Kendime saygı duyarsan, hiçbir olayın kendime olan saygını azaltmasına izin vermezsen işte bu sensin. Kendi üzerinde çalıştıkça, beslenme tarzını bile değiştirebilirsin.

Hayatınızdaki zorlukları ve savaşmak, kendi içinize dönmek, kendi içsel güçlerinize; anımsamak ve kendi erdeminizi! yaratmak için, birer fırsat olarak görebilirsiniz. Bilgelik uygulaması fırsatı olarak görebilirsiniz. Çok cezbedici birisiyle karşılaştığınızda ‘geri çekilme’ gücünüzü, kötü sözler söyleyen birisiyle karşılaştığınızda ise ‘sabır’ gücünüzü kullanabilirsiniz.

Diğer insanların negatif düşüncelerini ve görüşlerini almaktan, benimsemekten kaçınabilirsiniz. Merhamet ve sempatiyle dinleyebilirsiniz, negatif duygularınızı kapılmazsınız. Tutkulardan ve negatif duygulardan özgür olmak, zihninizi sakin ve huzurlu olması için ödediğiniz bedeldir. (kişisel gelişim, kisisel gelisim, kişisel gelişim kitap, bireysel gelişim, ) Tepki vermeyip geriye çekilebilirsiniz, daha geniş bir açıdan resme bakabilirsiniz, kendinizi sakin tutabilirsiniz. Sonra cevabınızı pozitif duygularla, aklı selim içinde ‘bilgiyi’ kullanarak verebilirsiniz Yaşam üslubunuz değiştikçe, arkadaşlarınızı değiştiğiniz de görebilirsiniz. Her şey kendiliğinden olacak. Kendinizi “efendisi” olduğunuzu göreceksiniz. Kendi potansiyelinizi farkına vardıkça, onları gerçekleştirmek için daha fazla çaba gösterebilirsiniz. Gerçek karakterinizi iradenizle seçeceğinizi değerlerinizi, erdemlerinizi etrafında sağlamlaştıracaktır. Farkındalığınızı önündeki algı filtrelerini temizledikçe, hayatı olduğu gibi görecek, açıklığı yaşayacaksınız. Ruhsal ve manevi çalışmalar bir ışıktır. Ruhsallık, kişisel gelişim serüveninde geçtiğiniz yolları aydınlatan bir ışıktır. Dikkatinizi bizim için özsel olana yönlendirdikçe, ruhsal farkındalığınızı artacaktır. Ruhsal farkındalık bize gücünüzün sınırlarını, tanrısal iradenin koyduğu sınırları gösterecek; onları anlayıp kabul etmemizi sağlayacaktır. Ruhsal farkındalık bizim içsel ışığımızdır. Yaşam yolculuğunda karşılaştığımız ölümlere ve felaketlere, dikkatli ve dürüst bir bakışla bakabilirsiniz. Kendimizi iki yüzlülükten, yanılsamalardan ve sahte ümitlerden kurtarmalısınız. Eğer bilgelik dolu bir yaşamı arzuluyorsak, kendi ilkelerinizle, kendi fikirlerinizle ve kendi gözlerinizle yaşayabilirsiniz.

Bilgelik zeka, düzen, uyum, akıl ve farkındalıktır. İnsanın kendisinin efendisi olması, tanrısal iradenin amaç edinmemizi istediği şeydir. Zihninize hazineniz gibi davranmalı, ruhumuzun (bir ruh, ebedi bir ışık noktası olduğunuzu) varlığınızı hep anımsamalı ve amaçlarınıza sarılmalıyız. Biz amacımıza sarıldıkça; irademiz güçlenecek, irademiz güçlendikçe karakterimiz dönüşecektir. Amacımızı gerçekleştirmek için çaba harcamalıyız. Kişisel gelişim yolculuğu ve bilgelik, gerçekten ilgilendiğimiz bir konu ise, kimlerle arkadaşlık ettiğimize de dikkat etmeliyiz. Şunu kendimize sorabiliriz: Onların alışkanlıkları, değerleri ve davranışları bizi yüceltiyor mu, yoksa alçaltıyor mu? Bizimle alay edilse bile bunu sakinlikle karşılamalıyız. Onların ne yaptığı onları, bizim tepkimiz ise bizi ilgilendirir.

En üst ruhsallık noktasıyla bağ kurmalıyız. Kim ve ne olduğumuzu, kiminle bağ içinde olduğumuzu bildiğimizde, ne yapacağımızı da bileceğiz. Bilgelik dolu bir yaşam farkındalık, dikkat ve uyanıklık üzerine kuruludur. Bilgeliği gündelik yaşamımızda doğrudan yaşamamız, Hegel ya da Marks’ın felsefesini bilmemizden daha önemlidir. Söylediğimiz ilkeleri ile yaşayan insanları örnek almalıyız.

Sharon Labeil’in Epiktetos yorumunda yazdığı gibi;

“Şimdi ideallerinizi yaşamayı ciddiye almanın zamanıdır. Örneğin, sahip olmak istediğiniz ruhsal ilkeler konusunda kararlı olduğunuzda, bu kurallar kanunmuş gibi bağlı kalın. Onlarla ilgili tavizde bulunmanız günah olacakmış gibi davranın. Ötekiler sizin düşüncelerinizi paylaşmıyorlarsa buna aldırmayın.

Gerçekten kim olmak istiyorsanız o olmayı denemelisiniz. Bu andan itibaren kendinizi düş kırıklıklarına uğratmaya bir son verin. Kendinizi kalabalıktan ayırın. Sıradan olmaya ve size dayatılanları yapmaya daha ne kadar dayanacaksınız. Kendiniz olmak için pek fazla zamanınız yok.”

Saygılarımla

Mustafa ÇOLAK

Kaynak :
– Patricia Muradi
– msxlabs

Ekrem Öztürk

Kırşehir’in tek Çerkez beldesi olan AKÇAKENT'TE doğdum. İş yaşamına 1984 yılında Ankara’da GALKON A.Ş de Çelik Konstrüksiyon Teknisyeni olarak başladım. Daha Fazla...

You may also like...

Bir yanıt yazın