2022 yılından beklentiniz nedir?

Sağlık ve ekonomi başta olmak üzere bir çok alanda çok zor geçen 2021 yılından, 2022 yılına geçerken Linkedin de bağlantılarıma “2022 yılından beklentiniz nedir” sorunu yönlendirdim.
Katılımın oldukça yüksek olduğu bu ankete verilen yanıtlar;
İş Bulmak % 15, Terfi Etmek % 10, İş Değiştirmek % 10, Geleceği Güvende Hissetmek % 65 olarak gerçekleşti.
Yanıtlara bakıldığında çıkan sonucun, özellikle bağlantılarımın çoğunluğunun Z kuşağı olduğu dikkate alınırsa beklenen bir sonuç bir sonuç olduğunu söyleyebilir.
TUİK’in açıklamasına göre genç nüfusta işsizlik oranı Kasım-21’de 20.1 olarak gerçekleşti. 2.4 milyon işsiz gençten 961 bininin üniversite mezunu olduğu ve her yıl yaklaşık 500 bin lisans, 300 bin ön lisans ve 100 bin lisans üstü yeni mezun verileceği bir tabloda genç işsiz ve özellikle üniversite mezunu işsiz sayısı sürekli artacak gibi görünüyor.
Bu kadar yoğun bir genç işsizin olduğu bir ortamda, Sağlık ve ekonomi başta olmak üzere çok gereç 2021 yılından, 2022 yılına geçerken Linkedin de bağlantılarıma “2022 yılından beklentiniz nedir” sorusuna, yüzde 15 gibi az bir oranda “İş Bulmak” yanıtının verilmesini çok önemli görmek gerekiyor. Zira işsizlik ve özellikle genç işsizlik oranlarının bu kadar yüksek olduğu bir dönemde iş bulmak seçeneğinin daha çok oranda tercih edilmesi gerekirdi.
Halen bir işte çalışmakta olanların ve özellikle ankete katılanların çoğunluğunun bir işte olduğunu düşündüğümüzde, terfi etmek seçeneğinin daha yüksek oranlarda tercih edilmesi gerekirdi. İş değiştirmek seçeneği oranının düşüklüğü ise çalışanların çoğunluğunun işinden memnun olduğunu göstermenin aksine, bulunduğu işi beğenmese dahi iş değiştirmenin zamansız yada beklentilerin dışında olduğu düşünülebilir.
Geleceği Güvende Hissetmek seçeneğinin bu kadar yüksek oranda tercih edilmesinin sebeplerini iyi analiz etmek gerekir. İşsizliğin bu kadar üst düzeyde olduğu bir ortamda İş Bulmak, çalışan için Terfi Etmek, mutsuz çalışan için İş Değiştirmek seçeneğinin yerine Geleceği Güvende Hissetmek öne çıkmasının nedenleri kadar gelecek beklentileri ayrı bir analiz gerektiriyor.
Önemli gördüğüm bir anket sonucunu değerlendirmek istedim. Bu değerlendirme sonuçlarına bakarak nedenler ve gelecek beklentileri konularını ayrı ayrı değerlendirmek uygun olacaktır.