“Ahilik ve Ahilik Haftası Üzerine”

Ahilik Haftası etkinliklerini kutlamaya hazırlandığımız bu kent, gelişigüzel ve sıradan bir yerleşim alanı değildir. Hiçte sıradan bir kent olmayan Kırşehir, ne zaman ki kimler Türk kültür hazinesinin ana kaynağını aramaya çıktıklarında mutlak uğrak vereceği bir Şehir olmuştur.
Hoşgörünün insanları Hacı Bektaş-ı Veli Tabduk Emre, Şeyh Edebali ve Yunus Emre, Türkçenin edebiyat dili olduğunu haykıran Aşık Paşa, Avrupa’nın orta çağ karanlığını yaşadığı bir dönemde kurduğu medresede astronomi eğitimi verdiren Cacabey ve en önemlisi akıl, ahlak, bilim ve çalışma prensipleri üzerine kurduğu Ahilik teşkilatı ile Türk esnaf ve zanaatkarlarını örgütleyerek Anadolu topraklarının sanatıyla da bir Türk Yurdu haline gelmesini sağlayan Ahi Evran-ı Veli’nin bulunduğu bir kent olan KIRŞEHİR ve Ahilik…
Bu güzellikleri barındıran Kırşehir’imizin en müstesna değeri olan Ahi Evran_ı Veli, dirlik ve düzensizliğin içinde bir lider, bir alim ve bir teşkilatçı olarak Türk tarihinde ve Türk Edebiyatında hak ettiği yeri çoktan almıştır.
Öyleki; bugün bizi el kapılarına muhtaç etmeden bizlere koyun koyuna yaşamayı öğreten Hikmet sahibi insanların bulunduğu bu kentte yüzyıllar sonrasında bile yaşatılmaya çalışılan Ahilik…
Ahi Evran-ı Veli, Anadolu’nun Türkleşmesi süreci olarak adlandırdığımız 13. yüzyılda, aydınlanmanın merkezi olarak seçilen Kırşehir’e yerleşerek bölgede sanatın gelişimini sağlamak için Ahilik Teşkilatını yeniden şekillendirmiştir.
Ahi Evran-ı Veli’nin oluşturduğu Ahilik Teşkilatı, sıradan bir örgütlenme modeli değildir. Sosyal hayatın düzenlenmesinden, iktisadi hayata ve vatan savunmasına kadar, millet olmanın tüm özelliklerini içinde barındıran ve bugünde örnek olarak ele alınabilecek bir sistemdir.
Çalışma hayatımızın ve mesleki eğitimin düzenleyicisi olan Ahi Evran-ı Veli, Ahilik teşkilatını akıl, ahlak, bilim ve çalışma prensipleri üzerine oturtarak, sevgi, kardeşlik ve karşılıklı dayanışma kuralları içerisinde yoğurup, kültür hazinesi haline getirmiştir.
Bu sayede, bölgede yerleşik olarak yaşayan, sanat ve ticareti elinde bulunduran gayri-müslimler karşısında Türk esnaf ve zanaatkârlarını örgütleyerek, Anadolu topraklarının sanatıyla da bir Türk Yurdu haline gelmesini sağlamıştır. Ahi Evran-ı Velinin oluşturduğu Ahilik prensipleri insanlarımız tarafından büyük kabul görmüş, kısa sürede tüm Anadolu’ya yayılmıştır.
Ahi; her şeyde, her ortamda ve her çağda, denge ve düzen tutturandır. Dağıtan değil toparlayandır, yıkan değil yapan, dünya ve ahiret dengesi tutturandır.
Bu tariften de anlaşılacağı gibi, ana teması vatan sevgisi ve halkın mutluluğu olan Ahilik, tam anlamıyla yaşatıldığı dönemlerde Türk Milleti idari, askeri ve ekonomik anlamda, Dünyanın en güçlü devleti haline gelmiştir.
Ahi Evran-ı Veli, Ahilik teşkilatı ile mesleki hayata yön verirken insan ilişkilerini üst düzeyde tutarak, meslek yaşamında meslek erbaplığını üstün insan vasıflığı ile eşdeğer olmasını da amaçlamıştır.
Ahiliğin 13. Yüzyılda mesleki eğitime verdiği önemi ve eğitim yöntemlerinin bugünün modern insan kaynakları yönetimindeki mesleki eğitimleri ile eşdeğerde olması o dönemin ne kadar ilim ve eğitim yönünden bilimsel olduğunu göstermektedir.
Geçmişte olduğu gibi günümüzde de Ahilik geleneğini yaşatan esnaf ve zanaatkârlarımız, Ahiliğin ruhuna uygun olarak kendi öz sermayesi ve alın teri ile üretim yaparak ülke ekonomisine güç katmaktadırlar.
Bunca değerin yaşadığı bu topraklar sevgi topraklarıdır, hoşgörü topraklarıdır. Birbirimizi hoş görerek daha çok sevmek zorundayız. O nedenle Kırşehir de Yunus Emre, Hacı Bektaş, Taptuk Emre ve Ahi Evranın öğretisini öğrenmek ve paylaşmak için İnsan olmak yeterlidir.
Ahilik ise bir insan bilimidir. İnsan değer vermenin en güzel modellerinden biridir.
Bugünlerde Ahilik etkinliklerimizin yapıldığı Kırşehir’imizin, tarihsel değerlerini iyi bir tepsi içinde komple sunmanın çabasını göstermekteyiz. Her geçen yıl daha etkin hale gelen Ahilik Kutlamalarımız daha çok katılımcı çekerek bu konuda bilinç oluşturmayı artırmaktadır.
Tüm bu çalışmalarımızı istediğimiz düzeyde ve bir bütün olarak sergileme becerisini gösterebilirsek Kırşehir’i daha iyi tanıtabileceğiz.
Bu kenti daha iyi yerlere getirmek ve daha iyi tanıtabilmek için inadına en sıkıntılı günlerin yol kardeşlerini ve Allah dostlarını, tarihte yaşadıkları gibi bütün topluma birlikte sunabilmeliyiz.
Sonuç olarak Üstat Yavuz Bahadıroğlu’nun deyimi ile vurgunculardan, soygunculardan, uygunsuzluklardan, yolsuzluklardan ve dalkavuklardan gına getiren insanlık, artık bu modeli dikkate almak ve “yürek adam” üreten Ahiliğin kaynaklarına eğilmek durumundadır.
Ahilik haftasının hayırlı olmasını diliyorum.
ekremozturk.comimages

Ekrem Öztürk

Kırşehir’in tek Çerkez beldesi olan AKÇAKENT'TE doğdum. İş yaşamına 1984 yılında Ankara’da GALKON A.Ş de Çelik Konstrüksiyon Teknisyeni olarak başladım. Daha Fazla...

You may also like...

Bir yanıt yazın